Tijdwinst in je project? Zo doe je dat!

Tijdwinst in je project? Ik geef je drie tips voor meer vertrouwen binnen je team. Dat levert me toch een partij tijdwinst op. “Meer tijdwinst door meer vertrouwen.” Lees mee!

Ik zie projectleiders die lekker blauw sturen op het resultaat. Leef je eens in, je bent projectleider in een best aardig lopend bedrijf. Je bent aan de slag met een aantal leuke klussen. Die klussen passen goed bij wat jij belangrijk vind in het leven. Leuke klussen, passen goed bij wat jij belangrijk vindt in het leven. En tot slot; je hebt een groepje mensen om je heen die jou ondersteunen in het behalen van je doel.

Vijf keer check! ✔

Je doet al deze stappen voor je project, vol vertrouwen in de aanpak van G(R)OTICK:

✔Je zorgt ervoor dat je een heldere opdracht hebt.
✔Je maakt een projectbegroting en een risicolog.
✔Je zorgt voor goede mensen om je projectgroep mee in te vullen (of je krijgt mensen in je schoot geworpen ‘waar je het maar mee moet zien te doen’).
✔Je maakt een planning met mijlpalen met je team zodat helder is wanneer wat moet worden opgeleverd.
✔Je geeft helder aan waar alle informatie te vinden is voor zowel het team als voor de rest van het bedrijf.

Alle aspecten van G(R)OTICK. Check. ✔

Wat je doet levert je team geen winst op. Oké, vooruit. Laat ik iets positiever zijn.

Als je stuurt op inhoud en projectresultaat, dan levert je dat wel íets op. Het leidt tot een doorgeknipt lintje, een krantenberichtje of een foto op de intranetpagina van je bedrijf. Bij het volgende project ga je weer aan de bak.

Soort van eat, sleep, repeat. Maar dan met projecten.

Dit negeer je als je stuurt op grotik

Je denkt dat je alles lekker ‘heb gecovert’ als je stuurt op grotik? Lekker bezig ben je met de inhoud. Je stuurt op resultaten & staart naar je dashboard. En daarmee dènk je dat je alle touwtjes in handen hebt. Wat je doet door op die manier te sturen op je projecten (of programma’s) is het negeren van wat er tùssen mensen gebeurd.

Een voorbeeld: Wat je niet hoort is dat Vanessa haar woorden inslikt. Dat Cedric met Yvon over Wim praat bij het koffieapparaat. Dat Selim in geen enkel overleg uit zich zelf iets deelt, behalve als jij ‘m een vraag stelt.

Daar zit iets. Het zijn signalen van het ontbreken van vertrouwen. Je herkent ze bijvoorbeeld door deze gebeurtenissen:

  1. Als er iets geks gebeurd blijft het stil
  2. Je teamleden praten over elkaar en vooral zodat de ander er niks van merkt
  3. In je overleg moet jij iedereen vragen om de stand van zaken en wordt niets actief gedeeld.

Wat dat is? ⬇

Dát is het gebrek aan vertrouwen en dat kost je project veel tijd. Als mensen in je team zich niet op hun gemak voelen schieten ze in de verdediging of in een ander verdedigingsmechanisme. Elke minuut die ze bezig zijn met verdedigen, vluchten of bevriezen besteden ze niet aan jouw project. Daar gaan de kostbare minuten… ⏱ ze vervliegen. Dus stuur op tijdwinst en investeer in vertrouwen binnen je team!

Elke week ’n tip? Volg me op instagram. Zie ik je daar?

Meer vertrouwen binnen je team levert je tijdwinst op

Alleen als je je op je gemak voelt bij de anderen kan je reageren zonder op je hoede te hoeven zijn. Dus dan kan je pas volledige aandacht en energie richten op de klus.

Op je gemak voelen is: die zekerheid bij ieder lid van het team dat de intenties van hun collega’s goed zijn en dat er geen enkele reden is om bezorgd te zijn over de groep. En daarmee verdwijnt ook de reden om beschermend voor jezelf te zijn. En de reden om in een beschermingsmechanisme te schieten.

Als binnen je team iemand zich kwetsbaar opstelt, dan moet dat makkelijk zijn. Niemand moet het gevoel hebben dat het daarna tègen ze gebruikt kan worden. (Dat is me toch een partij irritant! Deel je wat je dwars zit en vervolgens krijg je wekenlang te horen ‘want jij bent daar toch al zo gevoelig voor’ of ‘want jij vindt dat je daar goed in bent’.)

vertrouwen in je projecteam

Is er geen onderling vertrouwen? Dan ben je als team veel tijd kwijt aan het gedoe rondom hoe ieder zich gedraagt en de interactie onderling. En er wordt geen hulp onderling gevraagd. Dus ieder loopt lekker rondjes te lopen in z’n eigen cirkeltje of kiest er zelfs voor weg te gaan. Motivatie laag én hoog verloop in je team. Ook als je het niet letterlijk ziet gebeurt het toch.

En lieve projectleider dàt wil je niet! Dat levert geen tijdwinst op!

Drie tips voor tijdwinst: versnel het vertrouwen

Pak die tijdwinst wel! Zorg dat er vertrouwen in in je project. Dàn kunnen je collega’s al hun aandacht richten op de klus in plaats van op het beschermen van zichzelf. Begin eens met deze versneltips om meer vertrouwen binnen je team te creëren:

  1. Deel ogenschijnlijk onschuldige informatie met elkaar, zoals geboorteplaats, hobby’s, leukste baan etc. Dat zorgt voor wederzijds begrip en beperkt onjuiste interpretaties van hoe de ander zich gedraagt. Gebruik het als check-in bij een vergadering of bij de weekstart.
  2. Of, iets spannender, vraag ieder te benoemen wat de belangrijkste bijdrage is van elke collega aan het team.
  3. Of iets leuks, met z’n allen een creatieve activiteit buitenshuis, zoals een heisessie, waarin je moet samenwerken. (Daar kan ik je trouwens óók mee helpen!)

De mogelijkheden zijn eindeloos! Maar doe het! Vergroot het vertrouwen binnen je team.

Hoe zit ’t met vertrouwen binnen jouw projectgroep?

Meer blogs:

Meer van dit? Meldt je aan voor de nieuwsbrief!