Een PSU begeleider maakt de start van je project makkelijker! Een goede project start up (PSU) betaalt zich dubbel en dwars terug, zelfs als blijkt na de PSU dat het niet mogelijk is om tot een project te komen (dan hoef jij namelijk niet maandenlang aan een dood paard te trekken).
Wat is een PSU – project start up?
Je start je project met een project start up (PSU). Alle tijd die je steekt in deze fase wordt later in het project terugverdiend. In een werksessie met je projectteam geef je samen vorm aan het hele project. Een PSU duurt tussen de 1 en 3 dagen, afhankelijk van je project(team).
Het team bouwt onder leiding van jou, als projectleider, aan het fundament van je project. Alle belangrijke onderdelen van het project worden besproken en uitgewerkt. Je doet dit in de beginfase van het project. Samen met de opdrachtgever en je team stem je af wat er moet gebeuren.
Een PSU wordt altijd begeleid door een PSU- begeleider. Gun jezelf, als projectleider, de ruimte om volledig onderdeel te zijn van het team en al je aandacht te besteden aan jouw rol in het project. Het is niet te doen om EN een PSU te begeleiden EN goed in je rol als projectleider deel te nemen aan de PSU. Dus gun jezelf een PSU-begeleider!
Aanpak van PSU begeleiding door &toenka
In een intake gesprek loop ik met jou je projectopdracht door, stel ik vragen over je project en over je projectteam, bespreek ik samen met jou wat onze rolverdeling wordt en bepalen we samen welke onderdelen in de PSU moeten terug komen. Daarna ontwerp ik een PSU, op maat gemaakt voor jou.
Tijdens de PSU zal ik, met jou, zorgen dat de werksessie met jou en je projectteam goed verloopt. Je zult merken dat ik, op allerlei manieren ingrijp als dat nodig is, doorvraag of non-discussies afkap en nooit meteen genoegen neem met een antwoordt. Ik houd in de gaten of iedereen een bijdrage levert en houdt een oog op de klok zodat de voorbereidde onderwerpen aan bod komen.
Ik werkte jarenlang als projectleider bij een gemeente voor projecten in de buitenruimte, zowel fysieke projecten als de ontwikkeling van nieuw beleid of andere software. Mijn hart ligt bij de openbare buitenruimte en alle processen die daar over gaan. Van ontwerp, het aanleggen, in stand houden, schoonmaken en toezicht houden.
Door het maken van praatplaten over projecten ben ik gewend heel snel tot de essentie van een project te komen. Het visualiseren van een project in een praatplaat vraagt om het helder en stevig neerzetten van het project. Wat is de opdracht, wie werken er aan mee, wanneer is het af, waar moet het uitgevoerd worden en hoe wordt er aan het project gewerkt zijn de ingredienten van een praatplaat. Bij het begeleiden van een PSU maak ik gebruik van visuele werkvormen. Alle formats en templates teken ik uit, daardoor wordt het nog leuker om samen alle informatie te verzamelen en aan de slag te gaan.
Als Erkend Teamcoach begeleidt ik teams, ook als er gedoe is. Die kennis neem ik mee als project start up begeleider. Ik ken groepsdynamiek, hoor onderliggende verlangens en ongeschreven regels en vlot passende interventies toepassen, zowel op proces als wanneer er in de interactie onderling dingen botsen.
Neem contact op voor de begeleiding van jouw PSU!
Van belang is om een PSU te laten begeleiden door iemand waar je van op aan kan. Neem daarom contact met mij op, drinken we samen een (virtuele) kop koffie om te voelen of er een klik is!
Wil je meer weten over het houden van een PSU? Lees dan deze blog.
Wil je meer over mij weten voordat je mij een bericht stuurt? Klik dan hier (en dan niet vergeten me een bericht te sturen hè?)