Creatieve heidag voor je team organiseren

Een creatieve heidag organiseren voor je projectteam is een top idee! Je ziet elkaar een dagdeel (heisessie) of een hele dag. Zoek je een facilitator voor je bijeenkomst? Lees dan verder!

Het organiseren van een heidag helpt je project! Wat is de essentie van je project? Heeft iedereen hetzelfde beeld van wat jullie te doen hebben? Weten je teamleden welke rol zij in het project willen spelen? Allemaal vragen die tijdens de creatieve heidag van pas komen.

Mensen zijn visuele en creatieve wezens. Met het organiseren van een creatieve heidag ga je met je team aan de slag met het visueel maken van je project of opdracht!

Heidag organiseren bij &toenka? Dit wordt de inhoud!

Vraag je mij jouw heidag te faciliteren? Dan krijg je dit: We gaan tekenen.

Op jouw teamdag of heisessie pakken we pen & papier en wordt er getekend. Ik hoor je hersens nu kraken “Hoezo tekenen? Ik moet een project draaien wat heeft dat met tekenen te maken? En trouwens ik kan helemaal niet tekenen.”

Met tekenen maak je de essentie overzichtelijk, wordt dat wat je met elkaar te doen hebt sneller herkent door iedereen en jullie hebben sowieso een bijeenkomst met lol en plezier.

Door te tekenen wat het (project)doel is en welke stappen jullie samen moeten nemen, wordt vlot veel duidelijk. Wie de eigenaar is van de projectstappen, wat de verschillende mijlpalen zijn en of jullie allemaal hetzelfde beeld van het project hebben. Gezamenlijk het project tekenen vergoot de betrokkenheid bij het project en commitment voor de projectactiviteiten. Samen creatief werken is een vaardigheid die goed van pas komt bij het werken in projecten. Een heidag organiseren waarin je samen met het hele projectteam gaat tekenen levert op dat je samen de creativiteit vergroot.

Ik neem jou en je team in een dag mee in de visuele wereld. Dit is wat we gaan doen

 1. Visueel ABC
 2. Symbolen bouwen
 3. Word beste maatjes met je pen
 4. Iconen ontwerpen voor bij je project
 5. Praatplaat ingrediënten bepalen of templates vullen
 6. Visueel reflecteren

Resultaten van de creatieve heidag

Er zijn drie mogelijkheden;

a) je ontwerpt met elkaar de praatplaat voor je project. Een praatplaat is een tekening waarmee het project toe te lichten is aan toekomstige gebruikers, opdrachtgever en sponsoren van het project. Jullie bepalen met elkaar doelgroep, metafoor, kleurgebruik, type poppetjes en indeling.
b) Een tweede optie is het gebruik van templates, door het vullen van de lege vlakken wordt stap voor stap het project duidelijk voor iedereen.
c) Tot slot, een getekend projectplan. Zo hebben jullie binnen een dag hetzelfde beeld van het project, de doelen, resultaten, randvoorwaarden, aanleiding, scope, effecten en projectomgeving. De kernvraag hierbij is: “Wat is er precies af als het project af is?”

Vijf redenen waarom tekenen een goed idee is

Geef je teamleden de kans om beeld te gebruiken in jouw project. Zo kunnen zij hun ideeën duidelijk te maken en met elkaar delen op het eenvoudigste niveau. Je hoeft echt geen picasso te zijn om met een tekening duidelijk te maken wat je bedoelt.

“Als je het resultaat niet kan tekenen moet je er niet aan beginnen!”

De voordelen van het visueel maken van jouw project:

 1. Het is leuker, want tekenen zorgt voor meer plekzier dan alleen schrijven, het geeft energie.
 2. We zijn allemaal visueel ingesteld, want we verwerken visuele content veel sneller dan tekst.
 3. Je brein onthoudt beeld beter. Daarom onthoudt je team het projectresultaat beter als het visueel is.
 4. Plaatjes geven structuur, helderheid, overzicht én inzicht. Je werkt daardoor beter samen, want je komt sneller tot de kern en begrijpt elkaar beter.
 5. Je team wordt creatiever. Doordat je verschillende delen van je brein aanspreekt met plaatjes wordt je creatiever. Dat leidt tot nieuwe inzichten en meer creativiteit!

De waarheid is simpel. Als je een resultaat of doel niet kunt visualiseren, dan is de kans groot dat je dit doel niet bereikt. Hoe goed je ook bent als projectleider of hoe fantastisch de teamleden ook zijn. Zet het resultaat van je project om in beeld en het blijft veel beter hangen, bij iedereen.

Teken met je team

Ga aan de slag met je team! Je wilt meer overzicht & inzicht, dat je team elkaar beter begrijpt en iedereen betrokken is. Daarom is tekenen een heel goed idee. Krijg je jeuk van tekenen? Noem het visueel samenwerken. Met behulp van visuele werkvormen en visuele templates help ik je om op een visuele manier samen te werken.

 • Het wakkert creativiteit aan
 • Zorgt voor actieve deelname van alle mensen in je team
 • Het is beter te volgen (je ziet letterlijk waar je het met elkaar over hebt)

Dit wordt zo tof! Laat je gegevens achter ⇩ zodat we ’n visuele teamdag kunnen inplannen.

  Ik gebruik deze gegevens alleen om binnen 48 uur contact met je op te nemen. Pinky promise!

  Wil je meer over mij weten? >> Lees verder